Friday, March 25, 2011

Nasihat Imam Ali r.a

Dengarlah apa yg dismpaikan oleh seorang sahabat yg mulia,Ali bin Abi Talib r.a. Beliau sepupu sekali gus suami kepada puteri kesayangan Rasulullah SAW,beliau seorang yang di anugerahi ilmu dan pengalaman yg mendalam.Beliau mengajar kita,seiring dengan apa yg telah disebutkan dalam surah al-hadid . Kerana sikap yang tepat inilah akan membawa kebaikan dan keselamatan bagi seseorang.
Beliau berkata:
" Wahai anak Adam,janganlah (keterlaluan) gembira dgn kekayaan , jgn lah keterlaluan putus asa dengan kefakiran, jgnlah berduka dgn bencana,jgn (keterlaluan) bersenang dengan kelapangan kerana emas itu d uji dgn api.Seorang hamba yg soleh d uji dgn bala.Sesungguhnya engkau tdk akan dapat apa yg engkau inginkan kecuali dgn meninggalkan smua yg engkau inginkan.Engkau tidak akan mencapai cita2 mu kcuali dgn bersabar menanggung apa yg engkau tdk sukai.Kerahkan segenap kemampuanmu utk memelihara apa yg difardhukan."

Perhatikan nasihat yg sgt indah ini.Wahai anak Adam ,jgn terlalu gmbira dgn kekayaan ,jgn terlalu berputus asa dgn kefakiran,jgn berduka dgn bencana ,jgn terlalu senang dgn kelapangan. Tidakkah ini satu nasihat yg indah???
Bukan kah ini seiring dgn yg di ajar dalam al quran???
semangat seperti itulah yg perlu dimiliki oleh mereka yg beriman.Mereka menerima segalanya dgn wajar dan tidak berlebihan.Bhawasanya,,dugaan dan kesenangan adalah hal yg selalu dtg dalam hidup kita.Semua itu merupakan ujian dariNya dan kita harus selalu bersedia dan menanganinya dgn bijak.Denagn mendalam Imam Ali r.a jg menjlskan mengapa Allah memberi ujian pada hambanya.' Emas itu d uji dengan api," begitu kata beliau.Emas itu mahal dan tinggi nilainya,tetapi ia tidak akan muncul menjadi emas yg indah jk tidak melalui ujian yg berat di tempat pembakaran.Begitu jg ujian dan dugaan diperlukan oleh manusia untuk mengeluarkan kualiti dirinya yg terbaik.Jadi mengapa harus bersedih dgn dugaan dan mengapa harus terlalu gembira dgn kesenangan yg kita raih?
"Engkau tidak akan mencapai cita2mu kecuali dgn bersabar menanggung apa yg tdk kamu sukai" demikian penjelasan beliau. Untuk mencapai apa yg kita impikan,utk meraih sesuatu yg lbh baik dan lbh besar ,kita terpksa menanggung apa sahaja yg kita tdk sukai.Pengorbanan demi mncapai cita2 merupakan plhn yg kita buat sndiri dlm perancngn untk memperoleh sesuatu yg lbh baik.Oleh krn itu,kita tdk perlu khuatir atau sdh terhadap ujian dan dugaan yg menimpa kita..segala kekayaan dan kesusahan sentiasa datang dan pergi..
~Kerahkan segenap kemampuanmu untuk memelihara apa yg difardhukan~
begitulah idealnya skp dan perhatian seorang Muslim ini dgn lbh mendalam...

::nukilan khas dr tangan ku sndiri yg di copy dr buku " Bila Allah Menduga Kita"::
~smOga dpt menjdi pnduan dan pedOman buat kalian~
thanks syuhadah ibeni krn sudi bg pinjam buku^_^

No comments:

Post a Comment